Gehaktballen

gehaktballen
Ingrediënten (voor vier personen):
* 2 porties seitan (Zie voor dat recept hier.)
* 3 beschuiten (bv bij Jumbo vegan te koop, het budgetmerk)
* scheutje plantaardige melk of water
* 20 gr kikkererwten of tarwemeel
* 1/3 cup (of ongveer 30 gr) paneermeel
* eventueel scheutje ketjap manis en/of mosterd en/of tomatenpuree
* (gehakt)kruiden

Hak de seitan met een hakmolen redelijk fijn (of snij heel fijn als je geen hakmolen heb) vergelijkbaar met vegagehakt.
Doe dit in een kom en doe de beschuit erbij, kruimel deze fijn met je handen. Doe er verder nog de paneermeel bij en (gehakt)kruiden naar smaak. Voor je eigen gemak en de echt traditionele smaak, kan je gewoon een (half)zakje gehaktkruiden uit de super gebruiken, de meeste daarvan zijn vegan.
Hussel dit goed door elkaar.
Doe er een scheutje sojamelk of water bij en vervolgens de kikkererwtenmeel (of tarwemeel als je geen kikkererwtenmeel hebt) en het eventuele scheutje ketjap manis, mosterd of tomatenpuree en kneed het goed door. Draai er vervolgens ballen van. Grootte naar eigen smaak. Hoe kleiner hoe meer korst en hoe sneller ze gaar zijn. Je kan ze ook plat drukken om ze nog sneller gaar te krijgen. “Echte” gehaktballen moeten wel een uurtje garen, maar seitan is al gekookt en als je ze kleiner of platter maakt zijn ze in 10 a 15 minuten wel goed.

Bak ze in ruime hoeveelheid Alpro vloeibaar, eventueel gemengd met wat olie, voor de echte gehaktbal beleving. Even hard aanbakken en dan nog een tijdje laten garen, afhankelijk van de grootte.
Lekker bij de aardappelen en bloemkool en wat plantaardige jus, zoals de Jus met uitjes van Knorr of Maggi. Bijna net zoals vroeger bij oma 😉

Dit recept kan je ook als basis voor een seitanbroodje gebruiken of voor kleine balletjes voor op een feestje.

2 thoughts on “Gehaktballen”

    1. Wij maken porties van ongeveer 100 gram (gekookte) seitan. Als gezin van 5 gebruiken wij 2 a 3 porties bij de maaltijd.

Leave a Reply to Martine Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *