Voor de dieren

Veel mensen vragen zich af waarom het nodig is om volledig plantaardig te leven om diervriendelijk te zijn, vegetarisch zou toch voldoende zijn. Dit is helaas niet het geval. Vee wordt niet alleen gehouden om geslacht te worden, maar ook in de zuivelindustrie en voor de eieren.

Zuivel
Het idyllische beeld van een koe in de wei met kalfjes om zich heen die bij hun moeder aan het drinken zijn is geen werkelijkheid. In werkelijkheid worden kalfjes direct na hun geboorte weggehaald van hun moeder. Hun leven begint gelijk met stress. Sommige kalfjes worden direct geslacht. Er wordt stremsel uit hun maag gehaald voor de kaasproductie. Kaas is dan ook maar zelden vegetarisch. De overige kalfjes worden allemaal in aparte hokken gezet. Na twee maanden gaan de stiertjes en de helft van de koekalfjes naar een kalvermesterij en na een half jaar naar het slachthuis. Ze zijn overbodig voor de zuivelindustrie en niet geschikt voor de vee-industrie.

De koekalfjes moeten de melkkoeien vervangen. Ze moeten zo hard werken (vergelijkbaar met 8 uur per dag hardlopen) dat ze na 5-6 jaar uitgeput zijn waardoor ze gezondheidsproblemen krijgen en minder melk gaan geven. Dit houdt in dat ze naar het slachthuis gaan. Een koe zou buiten de zuivelindustrie 20 jaar oud kunnen worden.
Een koe moet twee keer per dag worden gemolken, in ieder geval de eerste 10 maanden nadat een kalfje geboren is. In de zuivelindustrie krijgt een koe dan ook elk jaar een kalf zodat het melk kan blijven geven. Met een drachttijd van 281 dagen is een koe bijna haar hele volwassen leeftijd zwanger.

(bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Koe_(rund)

Eieren

Dagelijks worden er wereldwijd miljoenen kuikentjes gedood voor de eiproductie. Net als bij de koeien zijn bij kuikentjes de haantjes waardeloos. Zij kunnen geen eieren leggen en zijn niet geschikt als slachtkip. Alleen al in Nederland worden daarom jaarlijks 30 miljoen haantjes direct na hun geboorte vergast, versnipperd of verdronken.
Legkippen worden na 17 maanden afgemaakt als soepkip. Dan zijn ze niet meer productief. Gemiddeld zou een kip 10 jaar worden.

(bron: http://www.leefbarewereld.nl/veganisme/dierenleed_voorkomen/eieren)

Wol

Australië levert 80% van de wolproductie in de wereld. De merino schapen zijn zo gefokt dat ze zoveel mogelijk wol produceren. Dit moet ook wel, want schapenscheerders worden per kilo wol betaald. Ze moeten tussen de 120 en 150 schapen per dag scheren. Dit gebeurt in zo’n tempo dat bijna ieder schaap verwondingen oploopt tijdens het scheren.
Als de wolproductie van een schaap afneemt zal het op transport gezet worden naar het slachthuis. Miljoenen schapen worden per boot levend vervoerd naar het Midden Oosten waar zij ritueel (onverdoofd de hals doorsnijden) geslacht worden. Veel schapen sterven al tijdens het transport door de zeer slechte omstandigheden.

(bron: http://www.leefbarewereld.nl/veganisme/dierenleed_voorkomen/wol_zijde_en_dons)

Zijde

Zijde wordt gemaakt van zijderupsen. Zijderupsen spinnen lange draden voor het maken van een cocon om in te verpoppen. De rups wordt echter gedood zodra de cocon gereed is, maar voordat de vlinder zich ontpopt. Voor het maken van één zijde stropdas zijn 100 rupsen nodig.

(bron: http://www.leefbarewereld.nl/veganisme/dierenleed_voorkomen/wol_zijde_en_dons/zijde_en_dons)

Dons

Dons wordt meestal geplukt van ganzen en eenden. Zij worden op dezelfde manier gehouden als ander pluimvee en hebben last van dezelfde problemen als de dieren in de bio-industrie.
Dons wordt meestal geplukt van levende dieren. Dit is een zeer pijnlijke methode wat letsel en stress veroorzaakt.

(bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Dons)

Leer en bont

Leer en bont wordt gemaakt van de huid van een dier. Huid met haar is bont, huid zonder haar is leer.
Veel van het leer dat in Europa verkocht wordt is afkomstig uit India. Hier worden koeien, buffalo´s, schapen en geiten gefokt voor hun huid. Hier is nauwelijks controle en het komt zelfs voor dat de dieren levend gevild worden.

Het fokken van dieren voor bont is pure dierenmishandeling. Het merendeel ervan zijn roofdieren (nertsen, vossen, wasbeertjes), die in het wild grote territoria hebben, maar nu levenslang in kleine kooien van metaalgaas worden gehouden.

(bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Leer_(stof))

Honing

De in Nederland gehouden bijen zijn nooit biologisch. Dat is in Nederland niet mogelijk. Bijen hebben een groot vlieggebied. Dit hele vlieggebied zou biologisch moeten zijn om biologische honing te krijgen. In Nederland is geen gebied te vinden die zo groot is waar geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt worden in de buurt van de bijen.
Bij het verzamelen van de producten van bijen worden de raten uit de kast gehaald en soms wordt er rook gebruikt. Dat hierbij wat bijen dood gaan is nooit helemaal te voorkomen.
Tegenwoordig worden er in de herfst oude volken verbrand, wordt er kunstmatige inseminatie toegepast, worden darrenpoppen doorgeknipt en de vleugels van koninginnen afgeknipt. Het houden van bijenvolken voor honing betekent concurrentie voor andere bijen en hommels, men heeft een ernstig vermoeden dat hierdoor veel wilde bijen/hommelsoorten sterk achteruit gaan of dreigen uit te sterven.
Het houden van bijen brengt altijd dierenleed met zich mee. Zowel bij hobby imkerij als commerciële teelt.

(br0n: http://www.leefbarewereld.nl/veganisme/dierenleed_voorkomen/honing_intro)

Biologisch beter?

Biologisch gehouden vee heeft een beter leven dan niet biologisch gehouden vee. Kalfjes worden dan niet gelijk bij hun moeder weggehaald en mogen de eerste dagen bij hun moeder drinken. Helaas houdt het goede nieuws hierbij op. Ook bij biologisch gehouden koeien worden de stieren geslacht, moet de koe elk jaar een kalf krijgen en zal het een kort vol met stress leven hebben waarna het niet meer productief genoeg is en geslacht wordt.
Biologisch gehouden kippen hebben een ruimer leefomgeving en krijgen beter eten, maar net als bij de koeien veranderen de overige omstandigheden niet. De waardeloze haantjes worden ook bij biologisch gehouden kippen direct na geboorte gedood.
Biologisch gehouden dieren hebben in het algemeen een beter leefklimaat dan niet biologisch gehouden dieren. Maar ook biologisch gehouden dieren hebben last van ziektes door de massaproductie waarvoor ze gefokt zijn en zullen uiteindelijk op een zeer pijnlijke stressvolle manier gedood worden.

Conclusie?

Wil je echt geen dierenleed veroorzaken met je eet- en leefgewoontes, dan zit er niks anders op dan plantaardig te gaan eten. Er is tegenwoordig geen dierlijk product te koop waar geen enorm leed achter schuilt.

3 thoughts on “Voor de dieren”

  1. hoi allemaal wat een leuke website heb jij.ik ben nog vrij
    nieuw om geen vlees meer te eten.ik heb veel meer energie
    enne ik spaar veel heel veel recepten.ik ben begonnen in 2008 een jaar gevolgd en toen ben ik terug gevallen op vlees
    nu 2011 ben er weer aan begonnen want ik mis het enorm
    met vegetarisch zijn altijd weer een verrassing.ik vind koken
    dat is mijn hobby ik ben licht verstandelijk gehandicapt en
    ik zou zegge ga door met je website ik heb ook veel kook
    boeken ik ben ook fan van lissette kreischer.groetjes edith.

  2. Sinds een jaar leef ik vele malen bewuster en realiseer ik me dat ik niet wil bijdragen aan al het dierenleed wat er achter de vleesindustrie en bio industrie schuilgaat.
    Het is absoluut niet nodig om vlees te eten, er zijn vele produkten die bv de eiwitten waar men het altijd over heeft in veelfout vervangen en er zijn zoveel heerlijke recepten zoals op deze website dat je eigenlijk niet het gevoel hebt dat je wat mist.
    Mijn man is altijd een grote fan geweest van vlees en eet dit nu ook niet meer, tenminste ik maak het niet en hij mist het niet en hij geniet altijd van het eten en roept dagelijk tijdens het diner “lekker hoor, wat is het?” en ik moet daar eigenlijk altijd om lachen en zo zie je maar, een beter milieu begint ook bij mij, ik ben in ieder geval opgelucht dat er voor mij/ons geen dieren meer vermoord worden.
    Ik hou van dieren en ieder dier is er een!

  3. Sinds een aantal jaren eet ik geen vlees meer.
    Ik ben een grote dierenvriend en ben bewust een ander etenspatroon ingeslagen, wat me super goed bevalt.
    Een dier wordt niet geboren om door de mens opgegeten te worden.De mens is van nature geen vleeseter, maar is zo gemaakt. Het is toch vreselijk dat de kalfjes bij de moeder weggehaald worden en dan nog maar te zwijgen over al het verdere dierenleed. Het wordt hoogtijd dat de mens diervriendelijker wordt. Ik ben lid van de PvdD, metelkaar moeten we zorgen dat het dier een “mens”waardig bestaan krijgt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *