Kwarktaart

Iets wat wij vaak maakte en aten in ons pre-vegan tijdperk was wel kwark/yoghurt taart. Lekker makkelijk met een pak van Dr. Oetker. Maar dit is uiteraard helaas met gelatine. Gelukkig bestaat hier een prima plantaardig alternatief voor: agar-agar. Met dit recept zet je in een handomdraai ook een zalige kwarktaart op tafel en non-vegans zullen het verschil niet proeven. Ingrediënten zijn gewoon bij iedere supermarkt te halen, op de agar-agar na. Je kan eindeloos variëren, bijvoorbeeld citroentaart met simpel citroensap of gebruik verse aardbeien voor een zalige aardbeientaart. Of gebruik een kant en klare yoghurt met smaak.

Nodig:

  • Een beker (400 a 500 gram) plantaardige kwark (bijv. Alpro Go-On) of een plantaardige yoghurt met smaakje (zoals Alpro Bosbessen of citroen/limoen).
  • 1 pakje (250 ml) plantaardige opklopbare slagroom (bijv. Alpro).
  • Anderhalve theelepel agar-agar poeder (bijv van Holland & Barret, liever geen vlokken o.i.d. aangezien die minder mooi oplossen).
  • 125 gram koekjes, zoals bijvoorbeeld Lotus speculoos.
  • 45 gram stevige plantaardige margarine (zoals Wajang) of neutraal smakende kokosolie
  • 150 ml water
  • suiker naar smaak
  • Eventueel citroensap (indien men een citroentaart wilt), of ander vers fruit(sap).

Bodem:
Verkruimel de koekjes (met de hand of in een hakmolen). Bekleed de bodem van een springvorm met bakpapier of vet deze in.
Verhit in een pannetje de margarine of olie en roer de koekkruimels erdoor. Doe het mengsel in de springvorm en verspreid het gelijkmatig over de bodem. Druk het goed aan met de bolle kant van een lepel zodat het een stevige taartbodem wordt. Zet even weg en laat afkoelen (bijvoorbeeld in de koelkast).

Vulling:
Klop de slagroom stijf met een mixer. Gebruik suiker naar eigen smaak (ik gebruikte 25 gram).  Zet de opgeklopte slagroom even in de koelkast.

Doe het water samen met de agar-agar in een pannetje en breng aan de kook. Laat ongeveer 3 minuten zachtjes doorkoken tot de agar goed opgelost is. Voeg naar smaak suiker (ik deed 40 gram) en in geval van neutrale yoghurt of kwark en een citroentaart gewenst is citroensap (of ander fruitsap) toe. Voeg nu geleidelijk en al roerend de yoghurt of kwark toe en laat het geheel nog even doorwarmen terwijl je blijft roeren.

Doe het in een ruime kom en  meng nu hele voorzichtig en rustig de opgeklopte slagroom in delen erdoor. Je wilt de taart lekker luchtig houden, dus niet teveel of te hard roeren!  Giet de vulling voorzichtig op taartbodem in de springvorm. Zet de taart nu minimaal twee uur in de koelkast zodat het kan opstijven. Garneer eventueel met fruit en/of slagroom.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *