Voor je medemens

Eerlijke voedselverdeling

Unicef vermeldde in haar rapport ‘Progress for Children’ van 2006 dat er op dat moment ongeveer 5,6 miljoen kinderen per jaar aan de gevolgen van ondervoeding overlijden. Dat zijn er ruim 15.000 per dag! En dat terwijl het grootste gedeelte van het verbouwde voedsel voor de veeteelt gebruikt wordt.

Voedselverspilling

Het produceren van plantaardige voeding kan veel efficiënter en goedkoper dan de teelt van gewassen voor de vlees- en zuivelindustrie. Zo heb je voor één kilo vlees vijf kilo veevoer nodig en komt het voer om dieren te laten groeien en te produceren uit landen waar mensen lijden aan ondervoeding of honger. De aarde brengt genoeg voedsel voort om elke wereldburger iedere dag een volwaardige maaltijd voor te zetten.

Waterverspilling

Om 0,5 kg vlees te produceren is 100 keer zoveel water nodig als voor 0,5 kg graan. Dit is net zo veel water als een gemiddeld westers gezin in een maand voor het totale huishouden gebruikt. Eén portie rundvlees staat gelijk aan de dagelijkse waterbehoefte van 548 mensen. Met het water dat verspild wordt met alleen de Nederlandse rundvleesconsumptie kan een derde van de wereldbevolking een jaar lang in zijn drinkwaterbehoefte voorzien!

Natuur en milieu in ontwikkelingslanden

Voor de productie van veevoer voor Nederland leggen we beslag op 2,5 miljoen hectare grond in het buitenland (bijna tweederde van Nederland). Een groot deel van het geïmporteerde veevoer is soja uit Zuid-Amerika. Daar gaat de teelt van soja gepaard met illegale ontbossing, vervuiling door kunstmest en bestrijdingsmiddelen, gedwongen landonteigening en zelfs slavernij. In het Amazonegebied gaan voor de teelt van soja enorme oppervlakten tropisch bos tegen de vlakte.

Boeren in ontwikkelingslanden worden vaak van hun landbouwgrond verdreven.

Onrecht

Lokale bevolking is vaak de dupe van de huidige politiek om de volgende redenen:
– bedrijven pikken grond in van de lokale bevolking voor o.a. grote sojaplantages;
– watervoorraden raken uitgeput of vervuild;
– tropische bossen worden gekapt, waarmee de natuur en hun inkomstenbron verdwijnt;
– mensen moeten verhuizen naar sloppenwijken in de stad omdat hun arbeid niet meer nodig is;
– mensen eindigen soms zelfs als slaaf op de plantages.
Nederland is de op één na grootste importeur van sojabonen, voor duizenden producten, maar vooral voor kippen- en varkensvoer.

(bron: Independent en Plentyfood)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *