Seitan burgers (gehakt, shoarma, etc)

 

gehaktballen

Ingrediënten voor de bouillon:
* 2 liter bouillon (2 liter water + 4 blokjes groentebouillon)
* 60 mL sojasaus
* 1 ui, in vieren
* 3 teentjes knoflook, geperst

Ingrediënten voor de burgers:
* 40 gram  gepureerde witte bonen of kikkererwten of kikkererwtenmeel
* 250 mL bouillon (250 mL water + 1/2 bouillonblokje)
* 2 eetlepels sojasaus
* 200 gram glutenpoeder (seitanpoeder)
* 25 gram edelgist
* 1 theelepel knoflookpoeder (of 1 teentje knoflook)
* 1/2 theelepel uienpoeder
* Naar smaak en soort keuken waarbij dit gebruikt gaat worden aanvullende kruiden toevoegen zoals oosterse of Italiaanse kruiden of als je er shoarma van wilt gaan maken alvast een flinke dosis shoarmakruiden toevoegen.

Doe de ingrediënten voor de burgers in een grote kom. Kneed het goed gedurende ongeveer 5 minuten. Laat het 5 minuten rusten.

Vervolgens rol je het uit met een deegroller in de vorm van een rechthoek van ongeveer 1 cm dik. Snijd het deeg in 8 stukken en rol over elk stuk nog eens goed met de deegroller.

Doe alle burgers in de bouillon en breng dit aan de kook. Zet het vuur laag zodat het borrelt en laat het zo een uur staan.

Wij bakken de burgers met peper en zout als vleesvervanger bij de Hollandse pot. Ook malen wij het fijn in een keukenmachine en gebruiken het als rul gehakt voor bijvoorbeeld door de pasta. Ook snijden wij het in dunne reepjes en bakken we het met extra shoarma kruiden en eten het dan op een shoarmabroodje met vegan knoflooksaus. Of we hakken het fijn en maken er seitan (saucijzen)broodjes van. De mogelijkheden zijn eindeloos.
De burger zijn in de bouillon nog een paar dagen houdbaar, maar los ook prima in te vriezen.

Vaak maken wij gelijk een dubbele hoeveelheid en gebruiken de bouillon om soep van te maken. Zo is het helemaal voordelig.

Gebaseerd op een recept uit het kookboek ‘Vegan on the Cheap’, geschreven door Robin Robertson. Recept is voor 8 burgers/porties.

2 thoughts on “Seitan burgers (gehakt, shoarma, etc)”

  1. Hey hallo,

    Ik kwam dit recept week geleden tegen.
    Beetje laat aangezien het r al sinds 2014 op staat maar goed beter laat als nooit. ;-).

    Ik heb het voor schaorma nu al 3x gemaakt en ik kan er geen genoeg van krijgen. Helemaal top dus thanx.

    Bobba
    Veganist sinds een jaar.
    Al langer vegetarisch maar hoe ik dat nou pcies bedacht had snapik nog steeds niet. LOL.
    Vegan rules.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *